Pepparkakskola

Pepparkakskola baka till jul
Foto: Fredrik Nylén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Pepparkakskola

1

5 ingredienser

Perfekt kola med en fin smak av pepparkaka. Den här testade jag första gången för några år sedan och den blev snabbt en favorit!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och låt koka utan lock tills smeten når 124–125 grader, det tar ca 10 minuter. Rör om då och då, och speciellt mot slutet, så att kolan inte bränns i botten. Du kan även testa att göra ett kulprov.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 15 × 25 cm. Häll smeten i formen. Låt kolan stelna i rumstemperatur. Skär upp i bitar och klä in i smörgåspapper om du vill.