Pepparkaksgrottor med lingonkräm

Från Sverige Pepparkaksgrottor med lingonkräm
Foto: Köket.se

Pepparkaksgrottor med lingonkräm

10 ingredienser

45 min

Spröda syltgrottor med pepparkakskryddor fylls med len lingonkräm. En perfekt kaka till julfika och glöggmingel - bakad på nästan bara svenska ingredienser.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

30 - 40 st
  • 200 g smör (Från Sverige)
  • 1 dl strösocker (Från Sverige)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl (Från Sverige)
  • 2 msk pepparkakskrydda

Lingonkräm

  • 225 g frysta lingon (Från Sverige)
  • 2 msk vatten
  • 1,5 dl strösocker (Från Sverige)

Topping

  • 50 g smör, smält (Från Sverige)
  • 2 dl strösocker (Från Sverige)

Gör så här

  1. Börja med lingonkrämen. Koka upp lingon och vatten i en kastrull och låt koka i 10 minuter. Skumma av.
  2. Tillsätt sockret och koka tills sockerkristallerna löst sig. Ta av från värmen och sila lingonen genom en finmaskig sil. Pressa med en sked så att puré kommer igenom. Häll upp i spritspåse och låt svalna i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Vispa ihop smör och socker med en elvisp. Tillsätt kryddorna, bakpulver och mjöl och arbeta samman till en deg.
  5. Forma degen till en rulle och skär sen i skivor. Rulla skivorna till små bollar och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ett hål i varje degboll.
  6. Fyll groparna med lingonkräm och grädda i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna.
  7. Pensla grottorna med lite smält smör och vänd i strösocker.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Från Sverige Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer