Pepparkaksdeg - Johan Sörbergs recept

Pepparkaksdeg - Johan Sörbergs recept
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Pepparkaksdeg - Johan Sörbergs recept

6

12 ingredienser

Bagarens bästa recept på pepparkaksdeg. 
Tips! Om det är mjöl kvar på pepparkakorna efter att de stansats ut, pensla dem med kallt kaffe innan gräddning så får du bort mjöl som inte går bort bara genom att borsta.

Ingredienser

  • 600 g vetemjöl
  • 300 g strösocker
  • 250 g smör
  • 125 g vispgrädde
  • 125 g mörk sirap
  • 7 g bikarbonat
  • 7 g malen kanel
  • 7 g malen ingefära
  • 5 g malen nejlika
  • 5 g malen pomerans
  • 5 g malen kardemumma
  • vetemjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in och låt vila minst 1 dygn, gärna 1 vecka eller längre så att smakerna utvecklas.
  2. Kavla ut tunt på mjölat bord. Stansa ut med valfria pepparkaksformar.
  3. Grädda i 180 grader, ca 8-15 minuter, tiden beror på storlek.