Pepparkaka med vitmögelost och kanelkaramell

Pepparkaka med vitmögelost och kanelkaramell
Foto: Tv4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Pepparkaka med vitmögelost och kanelkaramell

6 ingredienser

20 m

Toppa pepparkakorna med mögelost, kanelkaramell och du har vinterns härligaste snacks!

Ingredienser

portioner
  • 100 g mögelost, krämig (vitmögelost t.ex. Den Hvide dame eller Brilliat Savarin)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 apelsin, saft och rivet skal
  • pepparkaka
  • kanelstång (eller pulver)
  • flingsalt

Gör så här

  1. Ta fram en krämig favoritost, t.ex. Den Hvide dame, ca 60 minuter innan servering.
  2. Smält sockret till karamellen så den blir rejält mörk utan att den bränner. Häll i saften från apelsinen och 1 tsk rivet skal, koka ihop till en sirap. Låt sedan svalna. Är den för tjock så späd med lite apelsinjuice eller vatten.
  3. Bred osten på pepparkakorna och rippla apelsinkaramellen över.
  4. Avsluta med att riva kanelstång eller pudra lite kanel över pepparkakan.
  5. Toppa eventuellt med lite flingsalt om osten inte är så salt.