Pepparkaka med ädelostkräm

Pepparkaka med ädelostkräm_01
Foto: Tv4
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Pepparkaka med ädelostkräm

13 ingredienser

20 m + tid i kyl

Pepparkaka med ädelostkräm är ett ljuvligt tilltugg som gör sig riktigt bra i juletid.

Ingredienser

portioner sats

Pepparkaksdeg

  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl ljus sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 dl vetemjöl

Ädelostkräm

  • 200 g ädelost (eller grönmögelost, den du tycker mest om)
  • 0,75 dl grädde
  • svartpeppar

Gör så här

Pepparkaksdeg

  1. Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl och knåda till en smidig pepparkaksdeg. Låt degen ligga i kylen över natten.
  2. Kavla ut degen tunt och stansa ut kakor med ett mått. Lägg kakorna på en plåt med smort bakplåtspapper.
  3. Grädda pepparkakorna i ugnen på 225 grader i 5 minuter och låt dem svalna.

Ädelostkräm

  1. Skär av 50 g ost och lägg i frysen.
  2. Mixa eller vispa sedan resterande ost med övriga ingredienser tills det blir en slät smet. Spritsa sedan smeten på pepparkakorna och riv över den frysta osten.