Pepparbiff med tryffelmajonnäs, chimichurri och pommes frites

Pepparbiff med tryffelmajonnäs, chimichurri och pommes frites
Foto: TV4
Daniel Jernkrok SMK 2019
Daniel Jernkrok SMK 2019

Pepparbiff med tryffelmajonnäs, chimichurri och pommes frites

Av: Daniel Jernkrook

Från: Sveriges mästerkock

21 ingredienser

60 m

En lyxig helgmiddag som alltid går hem -  Pepparbiff, hemslagen majonnäs med tryffel, chimichurri och krispiga pommes. Mums!

Ingredienser

portioner

Pepparbiff

  • 800 g ryggbiff, i skivor
  • 3 msk svartpepparkorn

pommes frites

  • 4 bakpotatisar
  • 1,5 l frityrolja

tryffelmajonnäs

  • 2 ägg
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 3 dl rapsolja
  • 1 tsk tryffelolja
  • 3 msk parmesanost

Chimichurri

  • 1 dl persilja
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 rödlök
  • 2 tsk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Chimichurri

  1. Blanda alla ingredienser till chimichurri i en matberedare och mixa ihop till en "pesto".

Tryffelmajonnäs

  1. Separera äggulorna från vitorna och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt vinäger och senap. Vispa, gärna med elvisp medans du långsamt häller i oljan till en tjock majonnäs. Smaksätt med tryffelolja, finriven parmesan och salt/peppar

Pommes frites

  1. Skala och skär potatisen till önskade pommes. Lägg potatisen i kallt vatten i ca 30 minuter. Häll av vattnet och torka potatisen.
  2. Fritera pommesen tre gånger i 180 grader och låt svalna mellan friteringarna. Vid första friteringen skall potatisen endast bli mjuk. Andra friteringen skall potatisen börja få färg. Sista friteringen skall potatisen friteras klart, få fin färg och textur.

Pepparbiff

  1. Rosta hela svartpepparkorn i torr panna i ca 1 minut. Mortla därefter pepparn till önskad storlek. Häll ut den mortlade svartpepparn på en skärbräda och "panera" kanterna på biffen med pepparn.
  2. Stek köttet i het panna till önskad stekgrad.