Pelmeni
Pelmeni
19 ingredienser
1 h
Att slå in saker i deg skapar inte bara spännande rätter utan ger kreativiteten fritt spelrum att skapa mycket med lite.
Ingredienser
Deg
- 240 g vatten
- 110 g smör
- 4 g salt
- 420 g vetemjöl
- 1 ägg
Fyllning
- 15 g smör
- 100 g gul lök, finhackad
- 5 g vitlök, finhackad
- 550 g lammfärs
- 0,5 salladskål, finhackad
- 6 g salt
- peppar
- 45 g vatten
Tillagning
- lagerblad
- svartpepparkorn
- smetana
- vinäger
- gräslök
- svartpeppar
Gör så här
Deg
- Koka upp vatten och smör i en gryta.
- Tillsätt salt och 120 g mjöl. Blanda kraftigt med en träslev.
- Ta bort från värmen och tillsätt ägg och mjöl, blanda väl, täck över och låt vila 20 minuter.
Fyllning
- Smält smöret i en panna, tillsätt löken och fräs ca 5 minuter tills den börjar bryna, tillsätt vitlöken och fräs 30 sekunder.
- Tillsätt färs och salladskål.
- Tillsätt salt, peppar och vatten, blanda
- Fräs tills vattnet är borta.
Montera
- Kavla ut degen tunt, stansa ut rundlar på ca 6 cm.
- Skeda upp 1 msk fyllning på varje degrundel, vik på hälften, tryck ihop till halvmånar och tryck ut all luft. Överlappa ändarna och tryck ihop.
- Nu kan pelmenin frysas om du vill spara dem till senare. Lägg dem på en bricka väl separerade och frys, flytta därefter över till fryspåsar.
Tillagning
- Koka upp en gryta vatten med lagerblad och svartpepparkorn.
- Sjud knytena tills den flyger upp till ytan.
- Låt rinna av och servera med smetana, vinäger, gräslök och svartpeppar.