Kalvfilé Oscar
Kalvfilé Oscar
14 ingredienser
40 min
Den här lyxiga klassikern komponerades till kungens ära under världsutställningen i Stockholm 1897 av Operakällarens kökschef.
Ingredienser
- 600 g kalvfilé
- salt
- vitpeppar
- vetemjöl
- 8 sparris
- 8 hummerklor
- 4 skivor svart tryffel (eller tryffelersättning)
choronsås (tomatiserad bearnaisesås):
- 3 äggulor
- 500 g smör
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 dl vatten
- salt
- 2 kvistar färsk dragon
- 4 kvistar persilja
Gör så här
- Skär kalvfilén i 4 bitar och banka ut dem till runda plattor cirka 2 centimeter tjocka.
- Salta och peppra köttet runt om och vänd i mjöl. Stek dem vackert bruna och låt vila. Håll varmt.
- Choronsåsen: Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull.
- Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli luftigt.
- Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När de båda koken har samma temperatur, vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle.
- Salta och krydda med dragon och persilja.
- Koka sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten och en klick smör. Skala hummerklorna.
- Lägg upp kalvfiléerna på varma tallrikar. Garnera med sparrisen, hummerklorna, såsen och tryffeln.