Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater och svamp -och pistagessås

Pelle Johansson
Pelle Johansson

Helstekt oxfilé med bakade kvisttomater och svamp -och pistagessås

3

24 ingredienser

1h 35 min

En härlig festrätt med oxfilé!

Ingredienser

portioner4
  • 600 g oxfilé
  • smör- & rapsolja
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g körsbärstomater (på kvist)
  • 0,5 tsk flingsalt

Sås:

  • 100 g svamp (t ex kantareller eller champinjon)
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • smör- & rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl Arla Köket crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk farinsocker
  • 0,5 dl pistagenötter, skalade
  • 100 g svamp (t ex kantareller eller champinjon)
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • smör- & rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk farinsocker
  • 0,5 dl pistagenötter, skalade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn köttet runtom i smör-& rapsolja i en stekpanna och lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet.
  3. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomaterna bredvid.
  4. Stek köttet mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, cirka 45-60 min.
  5. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250 grader och stek tomaterna ytterligare cirka 10 minuter.
  6. Sås: Dela eventuellt svampen. Skala och hacka vitlöken.
  7. Fräs svamp och vitlök i smör-&rapsolja i en kastrull. Salta. Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt det koka ihop några minuter. Smaksätt med soja och farinsocker. Grovhacka pistagenötterna och rör ner dem.
  8. Ta ut tomaterna, ringla över lite smör-&rapsolja och strö över flingsalt. Skär köttet i skivor och servera med såsen, tomaterna och till exempel färsk pasta.