Svartsoppa

Pelle Johansson

Svartsoppa

15 ingredienser

Traditionell svartsoppa som passar bra till Mårtensafton. Obs, detta recept ger en stor sats svartsoppa. Självklart går det bra att justera recept till färre portioner.

Ingredienser

  • 15 l kalvbuljong
  • rismjöl, till redning
  • 3 l blod
  • 7 dl madeiravin
  • 3,5 dl vinäger
  • 24 msk sirap
  • 2 msk malen kryddpeppar
  • 2 msk malen kanel
  • 0,5 msk malda nejlikor
  • 1 msk malen ingefära
  • 3,5 dl cognac
  • 1,5 flaska rödvin
  • 6 msk salt
  • fruktspad
  • 1,5 tsk vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp buljongen och red av den. Låt den koka i ca 20 min.
  2. Sila soppan och slå tillbaka den i kastrullen.
  3. Sila blodet och häll det sakta i soppan under kraftig vispning.
  4. Låt soppan sjuda, fortfarande under vispning, och luft kastrullen från spisen.
  5. Tillsätt kryddorna, fruktspadet och vinet. Smaksättningen är mycket viktig och högst individuell, varför den kvantitet kryddor som angivits i receptet endast är ungefärlig.