Smördegsinbakad fläskfilé

Smördegsinbakad fläskfilé
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Smördegsinbakad fläskfilé

13

15 ingredienser

1h

Ugnsbakat, rustikt och gott. Den här rätten andas höst!

Ingredienser

portioner4
  • 1 förp smördeg
  • 1 bit fläskfilé, putsad [600 g]
  • 1 msk chilisalt (se recept nedan)
  • 4 bakpotatisar
  • 1 dl cheddarost, riven
  • 1 dl färsk timjan
  • svartpeppar
  • smör, till stekning

Fyllning:

  • 4 champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 färsk majskolv
  • 1 klyfta vitlök

Chilisalt:

  • 1 förp finsalt
  • 2 torkade piri piri
  • 1 jalapeño

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Borsta och skölj potatisarna men behåll skalet. Torka av och picka dem med en gaffel.
  3. Lägg potatisarna i en ugnsfast form eller på en plåt. Sätt in dem i ugnen och baka i 50-60 minuter. Känn efter med en sticka om de är mjuka.
  4. Chilisalt: Mixa alla ingredienserna i en matberedare.
  5. Krydda fläskfilén med chilisalt och svartpeppar och bryn i en stekpanna med smör. Låt svalna.
  6. Fyllning: Skär loss kornen från majskolven och rosta dem i en torr stekpanna.
  7. Finhacka lök, champinjoner och vitlök och blanda ner det när majsen nästan är klar. Låt svalna.
  8. Kavla ut smördegen något, lägg på fyllning, fläskfilé och överst fyllning igen. Slå i hop paketet. Baka i 200 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
  9. Gröp ur de färdiga bakpotatisarna och blanda innehållet med riven cheddar, salt, timjan och peppar.
  10. Gratinera i ugn cirka 5 minuter.
  11. Servera den inbakade fläskfilén med potatisen.