Blodpudding
Blodpudding
14 ingredienser
1h 30 min
Gammal hederlig blodpudding sitter aldrig fel! Det är dessutom ganska enkelt att göra en själv. Svinblod brukar finnas att köpa fryst hos slaktaren.
Ingredienser
- 0,5 l svinblod
- 3,5 dl lättöl (eller buljong)
- 3,5 dl grovt rågmjöl
- 1 rödlök, finhackad
- 50 g späck, i små tärningar
- 1 syrligt äpple
- 0,5 dl smör, smält
- 0,5 dl sirap
- 0,5 msk salt
- 0,5 tsk ingefära, mald
- 0,25 tsk vitpeppar
- 0,25 tsk malen kryddpeppar
- 1 krm malen nejlika
- 1 tsk mejram, söndersmulad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Sila blodet och blanda det med ölen (eller buljongen) och rågmjölet. Skala och finhacka löken och tillsätt med alla övriga ingredienser utom späcket och äpplet.
- Vispa kraftigt. Rör sedan i späcket och äppeltärningarna. Stek ett prov och smaka av kryddningen.
- Smöra en 2 liters pastejform och häll smeten i den. Täck med smörat papper och sedan folie. Grädda puddingen i vattenbad i varm ugn i cirka 1 timme. Prova med sticka om puddingen är färdiggräddad.
- Låt puddingen svalna i formen. Ställ den i kylen över natten.
- Serveras stekt i skivor med stekt fläsk, äppelskivor stekta i socker och rårörda lingon.