Fredagslax
Fredagslax
12 ingredienser
30 min
Fredagslax på tre olika sätt med lättrimmad gurka och vitvins- eller senapssås.
Ingredienser
- 1 laxsida (från en 6-7 kilos lax), fjällad
- matolja
- liqud smoke
Vittvinssås:
- 2 dl vitt vin
- 1 schalottenlök
- 1 dl grädde
- 150 g smör
- 1 knippe gräslök
Lättrimmad gurka:
- 1 gurka
- salt
Senapssås:
- 2 msk skånsk senap
- 1 förp crème fraîche
Gör så här
- Välj själv hur du vill tillaga din lax. Eller varför inte göra alla på en och samma gång:
- Grillad lax: Pensla laxen med olja och 2 droppar liqud smoke. Grilla laxen så att du får ett snyggt grillmönster, sedan in i ugnen i 2-3 min.
- Ångkokt lax: Ångkoka laxen i ångkokare i 2-3 min.
- Halstrad lax: Halstra laxen med salt, socker och nymald vitpeppar ca 30 sek på var sida. Sätt sedan in den i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter.
- Lättrimmad gurka: Skala gurkan och strimla den fint, med mandolinen eller potatisskalare. Värm gurkan i salt och det vatten som släpper från gurkan. Slå av och linda upp gurkan som garnityr till laxen.
- Vittvinssås: Finhacka löken och koka ner med vitt vin till hälften, slå sedan på grädden och reducera till hälften. Montera med små smörklickar. Smaka av med salt och vitpeppar, sila av.
- Senapssås: Blanda crème fraiche och senap, smaka av med salt och peppar.