Gravad lax med senapssås

Gravad lax med senapssås
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Gravad lax med senapssås

12 ingredienser

15 min

Att grava lax är enkelt. Det tar bara lite tid. Prova med Karin Chädströms goda sås till!

Ingredienser

portioner

Gravad lax:

  • 1 kg lax
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt

Gravlaxsås:

  • 5 msk senap
  • 4 msk vinäger
  • HP-sås
  • worcestersås
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl matolja
  • dill, hackad

Gör så här

  1. Gravlaxsås: Blanda senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker och kryddor. Rör tills sockret har smält. Tillsätt oljan sakta under kraftig omrörning. Blanda sist i dillen. Ställ såsen svalt.
  2. Gravlaxskinnet kan också halstras och ätas som ett tilltuggschips.
  3. Laxen: Blanda alla ingredienser och gnid in dem i laxfilén, låt stå framme tills sockret smält. Ställ i kylen cirka 2 dygn.