Wokade sesamkremlor

Wokade sesamkremlor
Foto: Stefan Wettainen
Pelle HolmbergJens Linder
Pelle HolmbergJens Linder

Wokade sesamkremlor

0

12 ingredienser

Denna smakrika svampwok med koreansk förlaga kan serveras med nudlar, som varm sallad eller som tilltugg. Sesamfrön rostar man lätt i en torr stekpanna eller wok på medelgod värme.

Receptet ger 4 små portioner, eller 2 portioner till huvudrätt.

Ingredienser

Wok

  • 4 dl färsk svamp (exempelvis kremlor och soppar) [eller 1 dl torkad blandsvamp]
  • jordnötsolja att steka i (eller annan matolja)
  • 1 röd paprika, finstrimlad
  • 1 tunt skivad gul lök
  • svartpeppar, ur kvarn
  • ev salt
  • rostade sesamfrön

marinad

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk japansk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk mörk sesamolja

Gör så här

  1. Om svampen är färsk, skär den i tunna skivor. Om den är torkad, blötlägg den i 15 minuter i ljummet vatten. Släng bort vattnet och låt svampen torka på hushållspapper en liten stund.
  2. Blanda marinadens alla ingredienser i en rymlig bunke och rör om noga. Lägg i svampen och låt stå i 2 timmar.
  3. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Lägg i svampen med marinad och allt och sedan paprika och lök. Woka (snabbstek) i 3—4 minuter under ständig omrörning.
  4. Peppra rikligt. Smaka av och salta kanske en aning. Strö över rostade sesamfrön och servera.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon Nordanro före efter

Snabbrenovera köket

Före & efter! Piffa gamla köket med enkla tips och trix!

Läs mer