Mushroom n’chips

Mushroom n’chips
Foto: Stefan Wettainen
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder

Mushroom n’chips

Av: Pelle Holmberg, Jens Linder

Från: Svamplycka

16 ingredienser

I Toscana är friterad svamp en vanlig sidorätt på restaurangerna. Den här rätten påminner dock mer om britternas fish n’ chips.

Ingredienser

portioner
  • 1 l stolt fjällskivling, portabella eller annan storhattig svamp
  • salt

Majonnäs

  • 1 äggula
  • dl kapris
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1-2 krm salt
  • svartpeppar
  • 1,5 dl majsolja
  • ev vatten

Till panering och fritering

  • vetemjöl
  • 4 ägg, uppvispade
  • 2 dl ströbröd (gärna pankoströbröd)
  • 1 l matolja

pommes frites

  • 6-7 fasta potatisar, skalade (cirka 800 g)
  • 1 l majsolja (eller enkel rapsolja)
  • salt

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen. Rör ihop äggula, kapris, citronsaft, salt och peppar i en skål.
  2. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills blandningen blir och tjock. Späd med lite vatten om majonnäsen behöver tunnas. Smaka av.
  3. Skär potatisen i stavar, cirka 1 ½ cm tjocka. Skölj och torka dem med en handduk.
  4. Värm oljan till cirka 160°. Lägg ner potatisstavarna och fritera i cirka 10 minuter, tills de är nästan mjuka men ännu bleka. Ta upp med hålslev och låt droppa av i ett durkslag.
  5. Hit kan man förbereda 1 dygn i förväg.
  6. Panera hattarna noga genom att doppa dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
  7. Om paneringen inte täcker, panera då en gång till.
  8. Värm oljan till 180° och fritera svampen i 2–4 minuter tills den får en fin gyllene färg. Salta.
  9. Fritera potatisstavarna fina och gyllene en gång till i den varma oljan.
  10. Servera svampen med majonnäs, pommes frites och en citronklyfta vid sidan om.