Det här är en svampifierad variant av sallad niçoise, den franska tonfisksalladen. Till sallad ska man alltid välja bra råvaror och oliver, vinäger och olja av hög kvalitet.
1 l stensopp, finluden, (annan god sopp eller köttig svamp)
3 msk olivolja
2 klyftor vitlök, tunnskivade
salt
svartpeppar, ur kvarn
1 tsk torkad timjan
vinägrett
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk japansk soja
svartpeppar, ur kvarn
salt
3 msk olivolja (extra virgin)
sallad
150 g lufttorkad skinka, skivad i strimlor (Parma eller Serrano)
3 tomater, i klyftor
2 ägg, kokta, i klyftor
4 färskpotatisar, kokta, skalade i små bitar
200 g haricots verts, snabbkokta, i små bitar
1 gul lök, i skivor
12-16 svarta oliver
Gör så här
Rensa, ansa och skär svampen i tunna skivor på längden.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna.
Fräs vitlöken svagt gyllene för att ge oljan smak och ta sedan upp och kassera den.
Fräs svampen i oljan på medelgod till hög värme tills den får fin färg. Salta, peppra och krydda med
timjan. Ta upp skivorna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Blanda vinäger, soja, peppar och salt i botten på en stor salladsskål. Rör ner olivoljan lite i taget.
Lägg ner alla salladsingredienser i skålen och vänd ihop så att allt blandas.