Pekinganka

Pekinganka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Pekinganka

68

8 ingredienser

Det är en liten procedur att laga pekinganka, men väl värt besväret. Man börjar med att skålla ankan i hett vatten. Då krymper skinnet snabbt och blir glansigt. Sedan ska ankan hänga på tork i 20 timmar innan den anrättas. Traditionellt serveras den med mandarinpannkakor och grönsaker.

Ingredienser

portioner4
 • 1 anka [ca 2,5 kg]
 • 2 msk honung
 • 3 dl vatten, varmt
 • 1,7 l vatten, kokande

Till servering:

 • 4 purjolökar, förvällda (små)
 • 1 gurka, strimlad
 • hoisinsås
 • 30 mandarinpannkakor

Gör så här

 1. Lägg i ankan i ett durkslag. Skålla den med det kokande vattnet, vänd den flera gånger så att den blir jämnt skållad. Skaka av överflödigt vatten, men lämna kvar fukt, lägg i en stor skål. Smält honungen i det varma vattnet. Häll honungsblandningen över hela skinnet inklusive vingar, nacke och gump. Häll tillbaka blandningen igen och gör om samma sak. Pensla de delar som är svåråtkomliga med blandningen.
 2. Bind ett snöre runt fotkotorna på fågeln och häng den på ett luftigt ställe i 20 tim för att torka skinnet. Det ska bli torrt som pergament.
 3. Värm ugnen till 175°. Lägg ankan med bröstet uppåt på ett galler i en långpanna. Ställ in i ugnen och häll hett vatten i pannan. Efter ca 20 min skall skinnet ha blivit gyllenbrunt. Vänd ankan försiktigt och stek andra sidan i 25 min, vänd sedan ännu en gång och stek i 20 min. Den är färdig när låret lätt lossas i leden. Sänk värmen mot slutet om färgen börjar bli för mörk. Flytta sedan över den till ett galler för att svalna 5 minuter innan den skärs upp.
 4. Häll ut den köttsaft som finns inne i ankan strax innan den skall skäras upp. Lossa bröst och lår från skrovet med en vass kniv. Skär skinnet i fyrkantiga bitar med 5 cm sidor. Skär upp köttet på samma vis. Lägg kött och skinn på ett varmt serveringsfat.
 5. Servering: Lägg en pannkaka din tallrik, häll på lite hoisinsås, lägg på ett par bitar skinn och ett par bitar kött. Lägg på gurka och purjolök, rulla ihop och njut!