Pecan pie

Pecan pie
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Pecan pie

14 ingredienser

1 h + 2 h i kyl

Pecan pie är en härlig nöt- och karamellpaj som ofta serveras på juldagen i Mississippi.

Ingredienser

portioner paj

Pajskal

  • 210 g vetemjöl
  • 125 g smör, tärnat
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 90 g smör
  • 160 g farinsocker
  • 330 g sirap (baksirap)
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 0,5 tsk salt
  • 3 ägg, uppvispade (stora)
  • 200 g pekannötter

Servering

  • vaniljglass (eller grädde)

Gör så här

Pajskal

  1. Ställ mjöl och smör i frysen 30 minuter innan du gör degen.
  2. Blanda mjöl, socker och salt.
  3. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig blandning, eller pulsa i en köksassistent med kniv tills blandningen är grovt blandad.
  4. Blanda ner vinäger och isvatten, lite i taget, och forma till en deg.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda degen till en boll, platta ut bollen till en platta. Plasta in degplattan och ställ i kylen minst två timmar.
  6. Sätt ugnen på 220 grader (200 grader varmluft) och smörj en 24 cm form med smör eller rapsolja.
  7. Kavla ut degen till en rund platta drygt 30 cm i diameter. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Tryck försiktigt ner degen så den täcker botten och kanter utan luftbubblor och sprickor. Trimma kanterna, pricka botten med en gaffel och ställ formen i kyl 30 minuter.
  8. Lägg bakplåtspapper i pajformen och lägg ett jämt lager pajkulor eller torkade ärtor i botten. Blindbaka pajskalet i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

Fyllning

  1. Smält smöret på medelvärme, vispa ner farinsockret och fortsätt röra tills farinet löst sig. Tag bort blandningen från värmen och rör ner sirap, vanilj, salt och de uppvispade äggen.
  2. Ta ur ärtorna och papper ur pajbotten. Häll ner och jämna ut pekannötterna över botten på pajskalet, häll över karamellmixen och jämna ut försiktigt med baksidan av en stor sked.
  3. Baka av i ugnen täckt med aluminiumfolie i 30 minuter, ta bort folien och baka ytterligare ca 35 minuter tills utan är gyllene och innehållet puffat upp något.
  4. Låt svalna på galler innan servering.
  5. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.