Pavlova på kokosmaräng med rabarber och hallon
Pavlova på kokosmaräng med rabarber och hallon
17 ingredienser
2 h
En ljuvlig pavlova på maräng med kokosflingor toppad med rabarberkompott, vaniljcrème, hallonsås och färska bär.
Ingredienser
maräng
- 4 äggvitor
- 150 g strösocker
- 100 g rostade kokosflingor
Rabarbetkompott
- 3 rabarber
- 3 msk vatten
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk citron, skal från, rivet (ekologisk)
- 5-6 färska hallon
Vaniljcrème
- 1 vaniljstång
- 5 dl mjölk
- 5-6 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl majsstärkelse
- 0,5 dl grädde, vispad
- citron, skal från, rivet (ekologisk)
Garnreing
- färska bär
- florsocker
Gör så här
Maräng
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Vispa en äggvita med allt socker, gärna i en köksassistent ca 30 sekunder. Häll i en äggvita till, vispa ytterligare på hög hastighet i 2 minuter, avsluta med de sista två vitorna. Vispa tills marängen är hård och blank. Blanda i kokosflingor (spara lite till garnering)
- Klicka ut "kakor" på bakplåtspapper ca 5 cm i diameter. Grädda i ugn ca 1 timme. Låt därefter marängen torka i ca 30 minuter innan den serveras
Rabarberkompott
- Rengör och skär två av rabarbern i 2 cm långa stavar och lägg i en kastrull med vatten och socker (spara en rabarberstång till garnering). Lägg i 5-6 färska hallon och citronskal och koka ca 5 minuter på låg värme, eller tills rabarbern mjuknat.
- Sila bort vätskan och låt svalna
- Skiva den sista rabarbern i långa tunna strimlor och koka upp strimlorna snabbt i lite socker och 0,5 dl vatten. Låt svalna.
Vaniljcrème
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp med mjölken. Tag av värmen och låt stå och dra en stund så mjölken drar in smaken av vaniljen.
- Vispa kraftigt ca 5-6 äggulor med 1,5 dl socker och knappt 0,5 dl maizenamjöl i en bunke. Tillsätt vaniljmjölken under omrörning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa ständigt över värme tills det tjocknar, låt det koka upp.
- Ta från värmen, för igenom en sil ner i en bunke och låt svalna i kylen. Blanda i ca 0,5 dl vispad grädde och rivet citronskal
Hallonsås
- Koka upp hallonen med sockret. Passera sedan genom finmaskig sil och låt svalna i kylen innan servering.
Montering
- En kokosmaräng, en klick vaniljcrème, rabarberkompott, hallonsås och garnera med några färska bär, rabarberstrimlor. Pudra allra sist med florsocker.