Pavlova med kaffe och körsbär
Pavlova med kaffe och körsbär
18 ingredienser
Frasig och chokladig marängbakelse fylld med kaffekräm, lättvispad grädde och körsbär.
Ingredienser
Maräng
- 2 äggvitor (spara gulorna till krämen)
- 135 g strösocker [1,5 dl]
- 1 tsk majsstärkelse
- 25 g mörk choklad
- 1 espresso, dubbel (dubbel)
Kaffekräm
- 45 g äggula
- 65 g strösocker
- 20 g majsstärkelse
- 1 vaniljstång
- 185 g mjölk
- 15 g osaltat smör
- snabbkaffepulver, mängd efter smak
Inkokta körsbär
- 180 g strösocker [2 dl]
- 2 dl vatten
- 1 dl citronsaft
- 1 vaniljstång
- 250 g frysta körsbär
Övrigt
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
Maräng
- Sätt ugnen på 135 grader.
- Vispa äggvita och strösocker till en fast och glansig maräng.
- Sikta i majsstärkelsen och vänd om ordentligt.
- Smält chokladen och vispa i espresson tills du får en emulsion (jämn och len konsistens). Vänd i marängen.
- Klicka ut önskad storlek på marängen på plåt med bakplåtspapper.
- Baka i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna innan du flyttar dem.
Kaffekräm
- Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke till en jämn smet.
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljstång och frön under omrörning.
- Lyft upp stången. Häll hälften av mjölken över äggblandningen och blanda väl. Häll alltsammans tillbaka i kastrullen och koka under ständig omrörning till en tjock kräm, ca 3 minuter.
- Sila av krämen i en ren bunke och vispa i smöret. Tillsätt kaffe i omgångar under omrörning och smaka av. Låt svalna helt. Vispa upp för hand och fyll en spritspåse med krämen till servering.
Inkokta körsbär
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
- Koka upp socker, vatten och citron med vaniljstång och frön. Häll i körsbären och sjud ca 10 minuter på låg värme. Dra åt sidan och låt svalna helt och hållet.
Montering
- Vispa grädden lätt.
- Dela marängen på mitten med en liten tandad kniv.
- Fyll botten med kaffekräm. Toppa med lättvispad grädde och inkokta körsbär. Lägg på ”locket” igen och servera.