Pavlova med kolasås, lingon och grädde

Foto: Caroline Tengen
Pavlova med kolasås, lingon och grädde
12 ingredienser
2 h 30 min
Överraska med en pavlova formad som en gran till jul! Med lingonkolasås, vispad grädde och lingon blir den både ljuvligt god och så vacker!
Ingredienser
Pavlova
- 4 äggvitor
- 2,5 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
- 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
- 1 msk maizenaredning
- 1 tsk äppelcidervinäger
Lingonkolasås
- 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
- 1 dl Dansukker EKO Ljus Sirap
- 1 dl vispgrädde
- 75 g lingon
Dekoration
- vispgrädde
- lingon
- rosmarinkvist
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader.
Pavlova
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter. Vänd ner maizena och vinäger.
- Rita 5 runda ringar i olika storlekar på bakplåtspapper, ex. 14 cm, 12 cm, 10 cm, 9 cm och 7 cm. Gör de 3 minsta på en plåt och de andra på en annan plåt. Klicka ut smeten i ringarna och bred ut jämt.
- Grädda i ca 1,5 timme, beroende på storlek. De ska vara sega i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.
Lingonkolasås
- Gör under tiden lingonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter, tills den börjar karamellisera eller tjockna lite.
- Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare ca 4 minuter. Tillsätt lingonen och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet.
Dekoration
- Börja med att vispa grädden och lägg sedan den största pavlovan på ett fat, bred på lite grädde och lingonkolasås.
- Lägg på den näst största pavlovan och ett nytt lager med grädde och kolasås och fortsätt så till sista pavlovan. Lägg den minsta pavlovan på toppen och en klick grädde.
- Ringla över lingonkolasås, lingon och rosmarinkvistar. Serveras direkt.
TIPS!