Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
Pavlova
4 äggvitor
2,5 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk maizenaredning
1 tsk äppelcidervinäger
Lingonkolasås
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker EKO Ljus Sirap
1 dl vispgrädde
75 g lingon
Dekoration
vispgrädde
lingon
rosmarinkvist
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader.
Pavlova
Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter. Vänd ner maizena och vinäger.
Rita 5 runda ringar i olika storlekar på bakplåtspapper, ex. 14 cm, 12 cm, 10 cm, 9 cm och 7 cm. Gör de 3 minsta på en plåt och de andra på en annan plåt. Klicka ut smeten i ringarna och bred ut jämt.
Grädda i ca 1,5 timme, beroende på storlek. De ska vara sega i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.
Lingonkolasås
Gör under tiden lingonkolasåsen. Blanda muscovadosocker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter, tills den börjar karamellisera eller tjockna lite.
Häll i grädden lite i taget och koka ytterligare ca 4 minuter. Tillsätt lingonen och rör om. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet.
Dekoration
Börja med att vispa grädden och lägg sedan den största pavlovan på ett fat, bred på lite grädde och lingonkolasås.
Lägg på den näst största pavlovan och ett nytt lager med grädde och kolasås och fortsätt så till sista pavlovan. Lägg den minsta pavlovan på toppen och en klick grädde.
Ringla över lingonkolasås, lingon och rosmarinkvistar. Serveras direkt.