Pastasciutta

NYHET
Pastasciutta
Foto: TV4

Pastasciutta

30 ingredienser

3 h

Pastasciutta med hemgjorda köttbullar är en huvudrätt som Oliver Ingrossos nonna alltid gjorde på söndagarna.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Pastasciutta

  • 2 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 kg högrev, putsad och skuren i stora bitar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • passerade tomater (+ vatten tills det täcker ordentligt, ca 6 liter vätska totalt)
  • 2 lagerblad
  • 1 parmesanost (skalet)
  • ca 10 bitar stjälkselleri [ca 5 cm]

Vitlöksolja

  • ca 10-12 klyftor vitlök
  • 1-2 dl olivolja (så att det nästan täcker vitlöken)

Köttbullar

  • 135 g bröd, utan kanter
  • 0,6 dl mjölk
  • 50 g gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 2 tsk basilika, finhackad
  • 500 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1,5 tsk fänkålsfrö, krossade
  • 2 tsk persilja, finhackad
  • 4 msk parmesanost, riven
  • 4 msk pecorinoost, riven
  • olivolja

Servering

  • färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • pasta

Gör så här

Håll skärmen tänd

Pastasciutta

  1. Stek gul lök i olivolja tills den är mjuk och gyllene.
  2. Lägg i köttet samt krydda med salt, peppar och fänkål.
  3. Bryn köttet runt om.
  4. Häll i passerade tomater och vatten tills köttet är täckt.
  5. Lägg i lagerblad, parmesanskal och selleribitar.
  6. Sänk värmen och låt sjuda.

Vitlöksolja

  1. Stek vitlöksklyftorna i olivolja tills de är gyllene.
  2. Låt svalna och häll sedan ner dem i såsen.
  3. Tillsätt olja efter smak.
  4. Låt sjuda 6–8 timmar tills köttet är mört.
  5. Lägg ner köttbullarna i såsen när det är 2 timmar kvar av koktiden. Se recept nedan.

Köttbullar

  1. Blanda bröd och mjölk till en gröt.
  2. Finhacka lök, vitlök och örter.
  3. Blanda färsen med brödblandningen, ägg, kryddor, ost och lök.
  4. Forma köttbullar med oljade händer.
  5. Fritera köttbullarna lätt eller lägg dem direkt i såsen.
  6. Koka sedan köttbullarna i såsen 1–2 timmar för bästa resultat.

Servering

  1. Tillsätt färsk basilika de sista 15 minuterna.
  2. Smaka av med mer salt och peppar.
  3. Servera grytan tillsammans med en god pastasort så som orecchiette.