Pastagratäng med falukorv och blomkål

NYHET
Pastagratäng med falukorv och blomkål
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Pastagratäng med falukorv och blomkål

16 ingredienser

40 min

En gratäng med favoriten falukorv som steks i skivor och landar på en bädd av makaroner tillsammans med en len stuvning på blomkål, pepparrot och senap. Innan gratängen går in i ugnen toppas den med riven cheddar för fin yta och extra smak.

Ingredienser

portioner
  • 500 g falukorv
  • 4 port makaroner
  • 2-3 dl cheddarost, riven
  • smör, till stekning

Stuvning

  • ca 600 g blomkål
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk vetemjöl
  • 30 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk pepparrotsvisp
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 kruka färsk kruspersilja, grovt skuren
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  2. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär korven i tunna skivor. Stek dem till fin färg på bägge sidor i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan.
  4. Plocka blomkålen i buketter och skär i små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  5. Fräs blomkål, gul lök och vitlök i smöret i en kastrull. Pudra över mjöl, vänd runt och låt fräsa kort.
  6. Häll i grädde och mjölk under omrörning. Låt koka upp. Rör ner dijonsenap och pepparrotsvisp, låt koka några minuter.
  7. Avsluta med att vända ner finhackad persilja och finrivet citronskal. Smaka av med salt.
  8. Bottna en ugnssäker form med makaroner. Fortsätt med korv och därefter stuvning. Toppa med riven ost.
  9. Gratinera i ugnen ca 15 minuter.