Pasta Toscana med rostad paprika och sardeller

koket.se
Pasta Toscana med rostad paprika och sardeller
Foto: TV4
Paul Svensson profilbild
Paul Svensson profilbild

Pasta Toscana med rostad paprika och sardeller

15 ingredienser

35 min

En riktigt härlig och god pasta i vilken Paul hämtat inspiration från tiden då han jobbade som kock i Toscana. Paprika rostas i ugn och blandas med bland annat sardeller, kapris, tomat och basilika. Vid servering toppas pastan med ett krispigt smul gjort på surdegsbröd. Tips! Välj en pastasort av god kvalitet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g pasta (gärna gnocchi)
  • 4 paprikor, olika färger
  • 1 chilifrukt
  • 4 tomater
  • 2 msk kapris
  • 1-2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 10 sardellfiléer i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • svartpeppar

Brödkrisp

  • 2 skivor surdegsbröd (eller likande ljust bröd)
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg paprikorna i en ugnssäker form. Rosta dem i ugnen tills skalet svartnat/blivit brun, 5-10 minuter. Paprikorna ska inte bli för mjuka utan det är bara skalet som ska rostas.
  3. Ta ut paprikorna och lägg dem i kallt vatten. Skala bort löst skal och ta bort kärnorna. Skär paprikorna i långa strimlor.
  4. Skär tomaterna i grova tärningar. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  5. Blanda kapris, riven vitlök, vinäger och olivolja. Smaka upp med salt och svartpeppar.
  6. Skär surdegsbrödet i mindre tärningar. Skala och krossa vitlöken lätt.
  7. Stek brödtärningarna krispiga i olivolja i en stekpanna, låt den den krossade vitlöken gå med efter någon minut.
  8. Strimla basilikan (spara några fina blad till servering)
  9. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen. Häll av men spara lite kokvatten.
  10. Tillsätt tomat, paprika och chili. Låt tomaterna mjukna lite, tillsätt sedan pasta och dressing. Vänd runt med basilika och häll upp i en skål. Toppa med basilika, sardeller och krispigt bröd. Mal över lite svartpeppar och servera genast.