Pasta med ugnsbakade körsbärstomater och pancetta

8 röster
4
Pasta med ugnsbakade körsbärstomater och panchetta
Foto: Anna Huerta

En nästan overkligt god och smakrik sås! Hemligheten bakom det hela är att tomaterna tillsammans med kryddor och olivolja får bakas i ugnen på låg temperatur. Receptet finns i Paolos bok Mat från gudarnas stig.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g bucatini eller annan lång pasta
  • 1,25 dl olivolja
  • 1 msk olivolja (till stekning)
  • 400 g körsbärstomater
  • 3-4 vitlöksklyftor, fint skivade
  • 8 timjanstjälkar, bladen
  • 5 rosmarin­ stjälkar, hackade blad
  • 3 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g pancetta, grovt strimlad eller bacon
  • Finhackad persilja att garnera med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Häll 1,25 dl olivolja i en ugnsform, cirka 30 × 25 cm. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
  2. Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå. Baka tomaterna i ugnen i cirka 2 timmar. Plocka för­ siktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik.
  3. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushålls­ papper.
  4. Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Försök att se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpack­ningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  6. Häll ner pastan och hälften av pancettan i pannan med tomater. Blanda försiktigt – tänk på tomaterna! Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.
25 september 2018

Laddar fler recept