Den här härliga pastarätten gör sig riktigt bra både till vardag och helg.
Ingredienser
3 gula lökar (stora)
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten (till löken)
1 tsk salt (till löken)
50 g smör
1 förp pasta (kort)
5 l vatten (till pastan)
50 g salt (till pastan)
2 tsk torkad timjan (rosmarin, oregano eller annan favoritört)
2 tsk nymalen svartpeppar
0,5 grönsaksbuljongtärning (eller annan valfri sort)
150 g lagrad ost
3 msk rostad lök
Gör så här
Skär en halv lök i små kuber, ca 0,5 cm stora.
Blanda vinäger med lika mycket vatten och en tesked salt och häll det över löken. Låt stå.
Skiva resten av löken i halvmånar som är ca 0,5 cm stora.
Smält smöret i en panna med höga kanter och lägg i löken. Låt löken steka på medellåg värme under ca 30-40 minuter. Den ska inte bli brynt utan först mjuk och genomskinlig och sedan börja karamelliseras av sitt eget socker.
Koka upp vatten med salt till pastan.
Låt pastan koka tills 2-3 minuter av koktiden återstår.
Tillsätt örter, svartpeppar, smulad buljongtärning och 1-2 dl pastavatten i den karamelliserade löken. Rör tills buljongen löst upp sig och du har en simmig sås.
Lyft över pastan (som inte är helt färdigkokt) i pannan med löksås och strössla även över osten.
Häll på ytterligare 1-2 dl av pastavattnet. Rör bestämt runt pastan med såsen och osten på medelvärme tills pastan är perfekt al dente och osten smält ner i såsen. Det ska inte koka kraftigt utan precis sjuda, annars kan osten bli en tråkig historia och separera sig.
Rör även ner 2 msk av den vitvinsmarinerade avrunna löken.
Servera genast på vackra djupa tallrikar. Toppa med rostad lök, marinerad lök och eventuellt färska plockade örter om du vill.