Pasta med sparris och prosciutto

NYHET
koket.se
Pasta med sparris och prosciutto
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Pasta med sparris och prosciutto

12 ingredienser

30 min

Lyxigt god pasta med färsk grön sparris och salta chips av lufttorkad skinka. Den lufttorkade skinkan, som i Italien går under namnet prosciutto, rostas enkelt i stekpanna och får sedan rinna av på hushållspapper för att få det rätta krispet.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta, tex fusilli från Zeta
  • 80 g prosciutto
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, skivad
  • 500 g grön sparris
  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk olivolja med citron
  • 75 g parmesanost, riven
  • 1 kruka färsk basilika (spara lite till garnering)
  • olivolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med att steka prosciutton i lite olivolja på medelvärme, på båda sidor tills de blivit frasiga. Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
  2. Koka pastan i lättsaltat vatten i 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
  3. Skär av och kasta den nedre torra delen på sparrisen. Skär av knopparna och skiva halva toppen av stjälkarna diagonalt.
  4. Stek lök och vitlök i olivolja tills de mjuknat, men ej tagit färg. Skär resterande sparrisstjälkar i 1 cm stora bitar och låt fräsa med i pannan i 1 minut.
  5. Häll på 2 dl vatten och låt puttra i 5 minuter.
  6. Häll allt från pannan i en mixer tillsammans med 1 dl vatten och den citronsmakande olivoljan. Kör till en slät och krämig sås.
  7. Stek de sparade sparristopparna och skivorna i lite olivolja i 1 minut. Lägg i pastan och lite av pastavattnet.
  8. Rör om och häll sen på på den mixade sparrissåsen och basilikablad. Låt puttra ihop under omrörning i 2 minuter. Strö på parmesan och rör igen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp pastan, toppa med ett prosciuttochips och strö på några extra basilikablad. Servera genast!