"En krämig vegetarisk pasta med saffran, vodka och kronärtskockor. Toppa med pinjenötter eller andra nötter beroende på vad du har hemma. Riv över rikligt med parmesanost." /Louise Johansson
Se Louise Johansson laga receptet
Ingredienser
Vintersallad
1 rosésallad (eller endivesallad)
0,5 rödlök
0,5 apelsin
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Pasta
4 port pappardelle
1 g saffranspistiller
0,75 dl vodka
400 g kronärtskockshjärta (konserverade)
1 bananschalottenlök
3 klyftor vitlök
3 dl vispgrädde
1.5 dl pastavatten
1 tsk salt
2 tsk vitvinsvinäger
Servering
2 tsk malen svartpeppar
1 dl pinjenötter, rostade
1 kruka basilika
1 dl parmesanost, riven
Gör så här
Vintersallad
Dela och riv isär rosésalladsbladen i mindre bitar.
Skiva rödlöken tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
Pressa apelsinsaft.
Slunga salladen i apelsin, olja och flingsalt. Häll av rödlöken och toppa ovanpå salladen.
Pasta
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Lös upp saffranen i vodkan.
Häll av kronärtskockorna och låt rinna av väl. Dela skockorna på hälften.
Hacka vitlök och lök fint.
Fräs vitlök och lök i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt kronärtskockorna och fräs i ytterligare 1 minut.
Häll i vodkan och grädde. Sjud på medelvärme i ca 4-5 minuter.
Koka pastan 1 minut mindre än anvisningen på förpackningen.
Späd saffransåsen med pastavatten och smaksätt med salt och vitvinsvinäger.
Vänd i pastan i såsen och sjud 1 minut.
Servering
Lägg upp pastan på ett stort fat. Toppa med nymalen svartpeppar, pinjenötter, basilikablad och riv över parmesanost.