Pasta med saffran och kronärtskockor
Pasta med saffran och kronärtskockor
18 ingredienser
30 m
"En krämig vegetarisk pasta med saffran, vodka och kronärtskockor. Toppa med pinjenötter eller andra nötter beroende på vad du har hemma. Riv över rikligt med parmesanost." /Louise Johansson
Se Louise Johansson laga receptet

Ingredienser
Vintersallad
- 1 rosésallad (eller endivesallad)
- 0,5 rödlök
- 0,5 apelsin
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
Pasta
- 4 port pappardelle
- 1 g saffranspistiller
- 0,75 dl vodka
- 400 g kronärtskockshjärta (konserverade)
- 1 bananschalottenlök
- 3 klyftor vitlök
- 3 dl vispgrädde
- 1.5 dl pastavatten
- 1 tsk salt
- 2 tsk vitvinsvinäger
Servering
- 2 tsk malen svartpeppar
- 1 dl pinjenötter, rostade
- 1 kruka basilika
- 1 dl parmesanost, riven
Gör så här
Vintersallad
- Dela och riv isär rosésalladsbladen i mindre bitar.
- Skiva rödlöken tunt på mandolin och lägg i kallt vatten.
- Pressa apelsinsaft.
- Slunga salladen i apelsin, olja och flingsalt. Häll av rödlöken och toppa ovanpå salladen.
Pasta
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
- Lös upp saffranen i vodkan.
- Häll av kronärtskockorna och låt rinna av väl. Dela skockorna på hälften.
- Hacka vitlök och lök fint.
- Fräs vitlök och lök i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt kronärtskockorna och fräs i ytterligare 1 minut.
- Häll i vodkan och grädde. Sjud på medelvärme i ca 4-5 minuter.
- Koka pastan 1 minut mindre än anvisningen på förpackningen.
- Späd saffransåsen med pastavatten och smaksätt med salt och vitvinsvinäger.
- Vänd i pastan i såsen och sjud 1 minut.
Servering
- Lägg upp pastan på ett stort fat. Toppa med nymalen svartpeppar, pinjenötter, basilikablad och riv över parmesanost.
- Servera med vintersalladen.