Tomatpasta med rostad aubergine och krispig salvia

koket.se
Tomatpasta med rostad aubergine och krispig salvia
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Tomatpasta med rostad aubergine och krispig salvia

21 ingredienser

50 m

Pasta som serveras med en vällagad tomatsås, ugnsbakad aubergine och smörfriterad salvia. Oslagbart gott.

Toms tips: Riv gärna din favoritost över pastan, då blir den extra lyxig och god!

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g tagliatelle eller annan valfri pasta

Rostad aubergine

  • 600 g aubergine
  • olivolja
  • salt

Tomatsås

  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 röd chilifrukt, skivad
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe timjan, uppbunden
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 400 ml krossade tomater
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 kruka basilika, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Krispig salvia

  • 1 knippe salvia
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt

Gör så här

Ugnsbakad aubergine

  1. Dela auberginen i mindre bitar. Salta ordentligt och låt stå och rimma ca 20 min.
  2. Torka bort överflödig vätska och blanda med olivolja och rosta i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Tomatsås

  1. Fräs lök, vitlök och chili i olivoljan. Tillsätt, lagerblad, timjan, vin, buljong, krossade tomater och dijonsenap. Låt koka ihop ca 15-20 min. Blanda i basilikan och smaka av med salt och svartpeppar innan servering.

Pasta

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda ihop såsen med pastan.

Krispig salvia

  1. Plocka bladen på salvian. Bryn smöret. När smöret är brynt, gå i med matolja och lägg i salvian, låt blir krispiga. Låt rinna av på hushållspapper och smaka av med salt.
  2. Släng inte det brynta smöret, toppa istället pasta med det för en ännu godare rätt.