Pasta med aubergine, tomat, ricotta och basilika

41 röster
40 min
4

Paolo lagar Siciliens paradrätt "Pasta à la Norma", en lättlagad pastarätt med aubergine, ricotta, vitlök och basilika. Traditionellt så använder man ricotta salata, får du inte tag i den så kan du ta parmesan i stället.



Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 små auberginer
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g passerade tomater (av god kvalitet)
  • 1 kruka basilika, hackad
  • 200 g ricotta salata eller parmesanost, grovriven
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Skär auberginen i tärningar (ca 2 x 2 cm) och lägg dem på en lutande skärbräda. Strö över lite salt och låt vätskan som bildas rinna av i ca 30 minuter. Krama sedan försiktigt ur den beska vätskan.
  2. Fräs vitlöken på medelvärme i en kastrull i 0,5 dl olivolja. Tillsätt tomat, salt och basilika och koka såsen på medelvärme till den reducerats med en tredjedel.
  3. Stäng av värmen och tillsätt, ca 2 msk olivolja. Ta upp vitlöksklyftorna och kasta dem.
  4. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna som rymmer hela maträtten och stek auberginetärningarna, på god värme, till de har fått fin färg och är genomstekta.
  5. Koka pastan, al dente, i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Låt den rinna av och häll sedan ner den och tomatsåsen i pannan med aubergine. Blanda noga.
  6. Servera pastan med grovriven ricotta salata eller parmesanost. Toppa med basilikablad.
14 juli 2018

Laddar fler recept