Pasta med ärtsås och prosciutto

24 röster
30 min
4

Paolo lagar en trevlig vardagspasta med gröna ärter där hälften av ärterna mixas till en knalligt grön kräm med parmesan och andra hälften serveras vid sidan av tillsammans med prosciutto. 

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 30 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 400 g pasta, gärna trofie eller någon annan kort pasta som casarecce eller fusilli
  • 600 g frysta gröna ärter
  • 1 tsk koncentrerad grönsaksfond + 1 dl vatten
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 150 g prosciutto crudo
  • parmesanflagor, för att strö över
  • crema di balsamico

Gör så här

  1. Hetta upp smöret i en stekpanna, tillsätt löken och låt den steka på mycket låg värme i 3-4 minuter, utan att den får färg.
  2. Tillsätt ärterna och låt dem puttra i smöret några minuter tills de mjuknat. Späd med en sked buljong, lite i taget, om det behövs.
  3. Ta ur ca 2 dl av ärtfräset och lägg över dem i en skål. Blanda i ca 1 msk parmesanost. Smaka av med lite peppar.
  4. Lägg resterande frästa ärter, resten av den rivna osten, citronskal, salt, peppar och 1 msk olivolja i en matberedare/mixer. Mixa ihop till en slät och krämig blandning.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i kastrullen.
  6. Tillsätt den mixade ärtsåsen och en skvätt olivolja, rör om noga till allt blandats ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp pastan och garnera med parmesanflagor, prosciuttoskivor och de hela ärterna. Ringla över lite balsamvinäger.
8 september 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept