Passionerad citronparfait med crunch

Passionerad citronparfait med crunch
Foto: TV4

Passionerad citronparfait med crunch

Av: Tina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m + 6 h

Syrligt, sött och salt. Allt i en och samma efterrätt. Parfait med citron, passionsfrukt och havrecrunch.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citronparfait

  • 4 citroner
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl citron, saft
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Crunch

  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk honung
  • 1 krm salt

Passionsfruktsås

  • 4 passionsfrukter
  • 4 msk florsocker
  • 0,5 dl citron, saft

Gör så här

Citronparfait

  1. Skär av toppen på citronerna, cirka en fjärdedel, gröp ur dem och sila av saften.
  2. Vispa därefter ihop äggulorna, florsocker, vaniljsocker och citronsaft i en separat skål.
  3. Vispa grädden hårt och rör sedan ner den i äggsmeten.
  4. Skär av en bit av änden på citronen så att den kan stå upp, utan att göra hål i citronen. Fyll dem med äggsmeten.
  5. Ställ dem därefter i en form i frysen i minst 6 timmar. Låt parfaiten stå i rumstemperatur 20 minuter innan servering.

Crunch

  1. Smält smöret i en stekpanna till det blir gyllenbrunt.
  2. Rör ner havregryn och tillsätt därefter honung. Låt smakerna smälta ihop i någon minut på svag värme. Tillsätt därefter salt. Låt svalna.
  3. För extra crunch kan du strö crunchen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter i 200 grader.

Passionsfruktsås

  1. Gröp ur passionsfrukterna.
  2. Blanda dem i en kastrull med florsockret på svag värme och tillsätt citronsaften. Såsen ska inte koka. Ta av från spisen när du fått önskad konsistens och låt svalna.
  3. När parfaiten svalnat serveras den i sitt skal på en tallrik (gärna med sin topp), ringla över såsen och strö lite crunch på tallriken.