Påskprinsess

NYHET
Påskprinsess
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Påskprinsess

20 ingredienser

30 m

Är hon inte vacker? Imponera på dina gäster med den här färgstarka skapelsen och sätt fart på kalaset!

Ingredienser

portioner10 - 12

Kakbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker (+ 2 msk socker till pappret)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron, skalet

Hallonsylt

  • 150 g frysta hallon
  • 0,5 dl pektinsocker (eller strösocker)

Vaniljkräm

  • 50 g smör, brynt
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 vaniljstång)
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 dl mjölk

Montering

  • 400 g marsipan (extra vit)
  • gul hushållsfärg
  • godis (påskägg)
  • ätbara blommor (penséer och förgätmigej)

Gör så här

Kakbotten

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp eller i en köksassistent.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna samt mjölk, olja och citronskal i äggvispet.
  5. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut smeten jämnt.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 5-7 minuter tills den har fått färg och inte är lös i mitten.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken, strö över strösocker och vänd upp kakan på pappret.

Hallonsylt

  1. Koka upp ingredienserna i en liten kastrull och låt sjuda i ca 5 minuter.
  2. Låt sedan sylten svalna.

Vaniljkräm

  1. Bryn smöret under konstant vispning med en mormorsvisp så att allt smör bryns och inte bara det som är i botten.
  2. Låt sedan smöret svalna, men inte stelna.
  3. Rör ihop vaniljsocker, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull tills det inte finns några ägguleklumpar.
  4. Rör ner mjölken och värm på medelhög värme. Dra direkt av kastrullen från värmen när första bubblan syns och krämen tjocknat.
  5. Rör ner smöret och låt svalna.

Montering

  1. Arbeta in karamellfärgen i marsipanen och knåda ihop till en boll.
  2. Kavla ut marsipanen tills den är ca 2 mm tjock (förslagsvis mellan två bakplåtspapper).
  3. Lägg tårtbotten med den sockriga sidan uppåt.
  4. Bre sylt på ca 3 cm av tårtbotten, täck resten av tårtbotten med vaniljkrämen.
  5. Rulla ihop tårtan från ena långsidan till en tajt och fast rulle.
  6. Rulla in tårtan i marsipanlocket. Skär eventuellt bort överflödig marsipan och skär bort kanterna.
  7. Dekorera med godispåskägg eller färska ätbara blommor.