Påskgodis på fem sätt

4 röster
40
Påskgodis på fem sätt
Foto: TV4

Påsken är en riktig godishelg. Fyll ett påskägg med hemlagat godis, vilken fint present! Lakritskola, påskpussar, chokladägg, marsipanägg och mandelsplit.

Visa mer
40

Du behöver

Påskpussar

  • 3 dl florsocker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk Ättiksprit
  • 10-15 droppar citronessens
  • gula och orange nonstop

Lakritskola

  • 2,5 dl grädde
  • 250 g socker
  • 2,5 msk sirap
  • 1 msk glukos
  • 25 g smör
  • 0,5 lakritsstång

Chokladägg

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2 msk starkt kaffe eller likör
  • 0,75 dl socker

Marsipanägg

  • 200 g marsipan
  • 100 g mörk choklad
  • 40 sötmandlar

Mandelsplit

  • 100 g sötmandel
  • 100 g ljus choklad
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

  1. Påskpussar
    Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull och låt det koka 8-10 minuter. Häll en droppe på en tallrik och doppa ett finger, prova om lagen trådar sig när fingrarna trycks ihop och dras isär. Då är den klar. Häll lagen i en djup skål. Smaksätt med citronessens/citronsaft. Rör försiktigt tills massan börjar bli vit, klicka då snabbt ut massan med en tesked på plåt. Lägg en nonstop i mitten av varje kyss innan den hunnit stelna. Låt stelna innan de lossas från plåten.
  2. Lakritskola
    Krossa lakritsstången fint. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 1 1/2 timme. Smeten ska nå en temperatur på mellan 121° och 125°. Häll då ut smeten på ett smort smörpapper i en form. Skåra med en vass kniv innan den stelnar helt.
  3. Chokladägg
    Rör ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten/kaffe/likör. Blanda allt väl. Forma massan till längder på ett smörgås- eller bakplåtspapper. Skär längderna i jämna bitar och forma till små ägg. Bred ut strössel, kokosflingor eller nötter på en tallrik. Rulla äggen i garneringen. Förvara svalt.
  4. Marsipanägg
    Skålla eller rosta så många mandlar du vill ha. Smält blockchokladen i en skål eller djup tallrik över en kastrull med sjudande vatten.Täck varje mandel med marsipan och forma till ett ägg. Doppa "äggen" i smält choklad. Garnera med strössel.
  5. Mandelsplit
    Skålla och strimla mandeln. Sprid ut i en ugnssäker form och pudra över florsocker. Rosta mandeln i 200° i ugnen. Håll ständig koll och rör om ofta. Smält chokladen i en skål eller djup tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Blanda den karamelliserade mandeln med den smälta chokladen och klicka ut på bakplåtspapper.
15 april 2011

Fler goda recept