Päronhalvor med pepparkakssmul

5 röster
30 m
4

Inlagda päron med juliga smaker från Cointreau, pepparkakor, kanel och kardemumma. Receptet räcker till tre stora burkar inlagda päron. Perfekt att ge bort de som blir över i present!

Dryck: Brachetto dessertvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

Inlagda päron (12 st)

  • 12 fasta päron
  • 0,5 kg strösocker
  • 1 l vatten
  • 8 kardemummakärnor eller 1 msk malen kardemumma
  • 1 kanelstång

Ingredienser dessert

  • 4 päron, inlagda
  • 15 pepparkakor
  • 2 dl sirap
  • 2 msk Cointreau
  • 1 krm kanel
  • 1 krm kardemumma
  • 3 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Inlagda päron
    Skala päronen och lägg dem i lite citronvatten så att de inte blir bruna. Koka ihop socker, vatten och kryddor till sockerlagen tills sockret har löst sig. Lägg ner päronen i lagen och låt dem koka 10-15 minuter. Det är viktigt att päronen inte kokar för länge, de ska vara al dente.
  2. Diska burk och lock i kokhett vatten. Låt torka. Ställ in burkarna i 100° varm ugn. När päronen läggs i burkarna ska dessa fortfarande vara heta. Placera päronhalvorna i burkarna och fyll sedan med sockerlag upp till kanten.
  3. Servering
    Dela fyra päron och lägg halvorna i botten av fyra ugnsfasta portionsformar. Smula pepparkakorna över päronen och ringla över sirap.
  4. Krydda förslagsvis med Cointreau, kanel och kardemumma och servera med en klick grädde!
8 september 2016

Fler goda recept