Päronhalvor med pepparkakssmul

Foto: TV4
Päronhalvor med pepparkakssmul
12 ingredienser
30 m
Inlagda päron med juliga smaker från Cointreau, pepparkakor, kanel och kardemumma. Receptet räcker till tre stora burkar inlagda päron. Perfekt att ge bort de som blir över i present!
Dryck: Brachetto dessertvin
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Inlagda päron (12 st)
- 12 fasta päron
- 0,5 kg strösocker
- 1 l vatten
- 8 kardemummakärnor (eller 1 msk malen kardemumma)
- 1 kanelstång
Ingredienser dessert
- 4 päron, inlagda
- 15 pepparkakor
- 2 dl sirap
- 2 msk cointreau
- 1 krm malen kanel
- 1 krm kardemumma
- 3 dl grädde, vispad
Gör så här
Inlagda päron
- Skala päronen och lägg dem i lite citronvatten så att de inte blir bruna. Koka ihop socker, vatten och kryddor till sockerlagen tills sockret har löst sig. Lägg ner päronen i lagen och låt dem koka 10-15 minuter. Det är viktigt att päronen inte kokar för länge, de ska vara al dente.
- Diska burk och lock i kokhett vatten. Låt torka. Ställ in burkarna i 100° varm ugn. När päronen läggs i burkarna ska dessa fortfarande vara heta. Placera päronhalvorna i burkarna och fyll sedan med sockerlag upp till kanten.
Servering
- Dela fyra päron och lägg halvorna i botten av fyra ugnsfasta portionsformar. Smula pepparkakorna över päronen och ringla över sirap.
- Krydda förslagsvis med Cointreau, kanel och kardemumma och servera med en klick grädde!