Parmesan- och basilikabakad lax med fetaostkräm

NYHET
Parmesan- och basilikabakad lax fetaostkräm
Foto: TV4
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Parmesan- och basilikabakad lax med fetaostkräm

22 ingredienser

40 min

Bohuslänsk vardagslyx där fras möter kräm och havet får glänsa. Rätten går snabbt att laga, och bäst av allt: den sköter sig själv i ugnen.

logo
Linnea Järnrot

Se Linnea Jarnrot laga receptet

Ingredienser

portioner

Lax

  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 kruka färsk basilika, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Örtrostad potatis

  • 800 g fast potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar

Fetaostkräm

  • 150 g fetaost
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • färsk basilika
  • citron, i klyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skölj potatisen och skär den i halvor eller klyftor beroende på storlek. Lägg i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö på timjan, rosmarin, oregano, salt och peppar. Blanda ordentligt.
  3. Rosta i ugnen i 30–35 minuter, tills potatisen är gyllene och krispig i kanterna. Vänd runt potatisen efter halva tiden.
  4. Lägg laxfilén i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Salta lätt.
  5. Blanda panko, parmesan, basilika, vitlök och olivolja i en skål. Krydda med nymalen svartpeppar. Fördela blandningen jämnt över laxen och tryck till så att paneringen fäster.
  6. När potatisen har ca 15 minuter kvar i ugnen, sätt in laxen. Tillaga i 12–15 minuter till innertemperaturen är 40 grader och paneringen gyllene och frasig. Låt fisken vila några minuter så att temperaturen stiger till 42–45 grader.

Festaostkräm

  1. Smula fetaosten i en skål. Tillsätt crème fraiche och citronskal.
  2. Mixa till en slät kräm med stavmixer, eller mosa med gaffel för en grövre konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servering

  1. Toppa laxen med färsk basilika och servera med potatis, fetaostkräm och citronklyftor. En fräsch grönsallad passar också fint till.