Paris-brest med jordgubbar

10 röster
1,5 h
4

Paris brest - en riktig klassiker! Serveras med en len pralinkräm och färska jordgubbar.

Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Pralinkräm

  • 60 g äggvita
  • 120 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 80 g chokladpralin på hasselnöt och mandel

Petit choux

  • 125 g mjölk
  • 125 g vatten
  • 125 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker
  • 150 g vetemjöl
  • 250 g ägg
  • ca 1 dl mandelspån

Servering

  • 500 g jordgubbar
  • florsocker, till garnering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pralinkräm
    Vispa äggvitorna fluffiga med en elvisp. Strö över sockret samtidigt som du vispar tills allt socker har lösts upp i äggvispet.
  2. Häll i saltet och citronen och fortsätt vispa tills du får en maräng.
  3. Häll i smöret och pralinen och vispa till smörkräm.
  4. Petit choux
    Koka upp alla ingredienser utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar koka.
  5. Sikta ner mjölet i kastrullen och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan och fortsätt röra tills smeten är kompakt och glansig och släpper från kanten. Häll över i en ren skål.
  6. Blanda ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts.
  7. Häll petit choux-degen i en spritspåse och spritsa en tjock ring med diameter på 20 cm på en plåt med bakplåtspapper. Medan smeten är kladdig strö över hyvlade mandlar över hela kransen.
  8. Grädda i cirka 30 minuter på 210 grader med över och undervärme. Gräddningstiden kan variera beroende på hur stora petits chouxer du har gjort. Efter 30 minuter sänker du värmen till 200 grader och öppnar ugnsluckan så att ångan släpps ut. Kläm fast en träslev i ugnsluckan så att det bildas en liten glipa och grädda i ytterligare 10 minuter.
  9. Låt petit choux-ringen svalna och halvera kransen så det blir ett lock och en botten. Spritsa pralinkrämen med hjälp av en spritspåse och en tyll runt om hela ringen. Toppa med jordgubbar.
  10. Sätt på locket och pudra med lite florsocker.

Laddar fler recept...