Parfait med hallon och vit choklad

Parfait med hallon och vit choklad
Foto: Tv4

Parfait med hallon och vit choklad

Av: Jan - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

15 m + tid i frysen

Parfait med hallon och vit choklad passar perfekt som en festlig dessert eller efterrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g vit blockchoklad
  • 2 ägg
  • 200 g hallon (färska eller tinade frysta)
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 6 dl vispgrädde

Garnering:

  • färska hallon
  • choklad, flisad och gärna både mörk och vit
  • citronmelissblad, för dekoration

Gör så här

  1. Smält chokladen varsamt i vattenbad, ca. 10 min. – se upp så den inte blir alltför varm, den ska bara smälta. Rör i äggen ett i taget och låt svalna.
  2. Kör hallonen till puré i mixer eller matberedare. Rör i florsocker och äggula.
  3. Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner hälften av grädden i chokladsmeten – börja med några matskedar, fyll sedan på med resten. Rör ner andra hälften i hallonpurén.
  4. Häll först hallongrädden i en form, gärna med löstagbar kant och ställ in formen i frysen i 1 tim. (Parfaiten blir lättare att få snygg ur formen om du fodrar formen med plastfolie).
  5. Efter 1 tim. i frysen häller du i chokladgrädden och låter formen stå i frysen i minst 4 tim. Hit kan förberedas. Själv kommer jag att använda portionsglas i stället för form.
  6. Ta fram desserten en drygt en halvtimme före servering. Garnera med färska hallon, flisad choklad och citronmelissblad.