Röka fisk
Röka fisk
Att röka fisk kan man göra på många olika sätt. Här är några tips på hur man varmröker i mindre röklådor.
Ingredienser
Gör så här
- Feta fiskar är lättast att röka, men det fungerar även bra med andra fisksorter, bara man är noga med tillagningstiden och inte låter fisken bli för torr.
- Salta fisken dagen innan. Salta rejält! Samtidigt kan du även lägga i kryddor, för att ge smak. Några goda smaksättningar är timjan, rosmarin, krossade enbär, chiliflakes, krossad rosépeppar och grönpeppar.
- Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory.
- I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull.
- Har man ingen röklåda kan man röka fisken i blött tidningspapper. Slå in fisken ordentligt och tätt i tidningen. Lägg paketet mitt i elden och täck över det med brinnande vedträn.