Pappardelle med pesto

Foto: Tv4
Pappardelle med pesto
20 ingredienser
1 h
Pappardelle med hemgjord pesto på kirskål och löktrav är en riktigt festlig och god rätt att njuta av i vårsolen.
Ingredienser
Pastadeg
- 200 g durumvetemjöl
- 100 g tipo 00 mjöl
- 3 ägg
- 1 äggula
- 1 msk olivolja
- gröna blad
- blandade örter (t.ex. löktrav, nässlor, kirskål)
- ev 1 förp pappardelle (torkad, om du inte vill göra egen)
Ogräspesto
- 2 dl kirskål, plockade blad
- 1 dl löktrav
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl rapsolja
- 0,5 dl rostade solrosfrön
- 50 g lagrad ost, riven (svensk)
- 0,5 dl granskottsolja (eller gräsig olivolja)
Servering
- 200 g färskost (eller ricotta)
- salt
- peppar
- 50 g lagrad ost, riven (svensk)
- 1 dl blandade örter (till toppning, t.ex. kirskål, löktrav, vårlöksblommor)
Gör så här
Pastadeg
- Blanda alla ingredienser (utom bladen och örterna) till en smidig deg.
- Plasta in degen och låt den vila i minst 30 minuter.
- Kavla ut degen med hjälp av en pastamaskin eller kavel, tillsätt mjöl under tiden. Kavla tills degen är ca 2 mm tjock.
- Toppa hälften av pastaplattan med örter och blad, vik över den andra delen och kavla igen tills du har en 2 mm tjock deg.
- Strössla på ordentligt med mjöl och vik degen, strössla på mjöl igen och vik en andra gång. Skär degen i ca 4 cm breda pappardelleband. Koka strax innan servering i ca 1 minut.
Ogräspesto
- Mixa eller mortla kirskål och löktrav med vitlök och rapsolja till en slät olja.
- Tillsätt fröna och mixa lätt, behåll gärna lite bitar för konsistens.
- Avsluta med riven ost och granskottolja, smaka upp med salt och peppar.
Servering
- Blanda den kokta pastan med pesto och en skvätt pastavatten, smaka upp.
- Lägg en sked med färskost på varje tallrik och toppa med pastan.
- Avsluta med riven ost och vilda örter.