Paolos pizza med salsiccia, rosmarin och tre sorters ost

2,5 h
2 plåtar
Spela video Paolos pizza med salsiccia, rosmarin och tre sorters ost
Foto: TV4
2,5 h
2 plåtar

Du behöver

Pizzadeg

  • 40 g jäst
  • 3,5 dl vatten (37 grader)
  • 8-9 dl vetemjöl special
  • 1,25 tsk salt

Topping

  • 500 g färsk salsiccia, gärna smaksatta med fänkål eller chili
  • 400 g mozzarella, helst buffelmozzarella
  • 200 gorgonzola
  • 3 dl parmesanost, färskriven
  • 2 msk rosmarin, mortlad
  • olivolja av god kvalitet
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med 0,5 dl av vattnet. Tillsätt 2,5 matskedar av mjölet och rör till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  2. Häll mjölet och saltet på en mjölad arbetsyta och gör en grop i mitten. Häll ner jästblandningen och resten av vattnet i gropen och arbeta samman till en deg.
  3. Knåda degen tills den är smidig och elastisk och dela den sedan i två lika stora delar. Strö lite mjöl över degbitarna och låt dem jäsa övertäckta i 1-1,5 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Smörj 2 ugnsplåtar.
  5. Topping
    Förbered sedan pizzafyllningen så att den är klar när degen är färdigjäst. Låt mozzarellan rinna av i ett durkslag. Pressa försiktigt med en gaffel för att få ur det mesta av vätskan.
  6. Snitta salsiccian, dra av skinnet och smula inkråmet. Skär eller smula mozzarellan och gorgonzolan i bitar.
  7. Utbakning
    Knåda degbitarna i några minuter, tillsätt lite mjöl om de är för kladdiga, eller några droppar vatten om de i stället är för torra. Kavla, dra lite försiktigt och vrid degen på underlaget tills den är stor nog att täcka en ugnsplåt. Mjöla eventuellt lite både över och under degen så att den inte fastnar.
  8. Lyft över degarna på plåtarna och tryck upp dem mot plåtsidorna så att pizzorna får en liten kant, eller vik upp en liten kant runt om.
  9. Fördela alla ingredienser på pizzabottnarna: Lägg först på salsiccia och därefter ostarna. Salta och peppra försiktigt om det behövs. Ringla över rikligt med olivolja och strö avslutningsvis över rosmarin. Grädda dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg. Toppa med riven parmesanost och färsk rosmarin.
Kommentera receptet

Fler goda recept