Paolos pasta bolognese

40 röster
1 h
4

Pastamästaren Paolo Robertos recept på pasta bolognese. En av hemligheterna är basen sofritto bestående av stjälkselleri, morot och lök samt det rökta sidfläsket pancetta eller bacon. 

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g färsk fettucini
  • 300 g nötfärs
  • 75 g bacon (eller pancetta), strimlad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 blekselleristjälkar, skivade
  • 2 morötter (små), skurna i små bitar
  • 150 g tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 450 g krossade tomater
  • 2 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl färska basilikablad
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 krm strösocker
  • färskriven parmesanost

Gör så här

  1. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs bacon, lök, vitlök, blekselleri och morötter i pannan och lägg sedan över alltsammans i en kastrull.
  2. Stek köttfärsen i det kvarvarande fettet i samma panna. Smula samtidigt färsen med en gaffel. När färsen är ordentligt brynt, rör ner den i kastrullen med grönsakerna och tillsätt först tomatpuré och sedan vin. Låt alltsammans puttra i ett par minuter.
  3. Tillsätt de krossade tomaterna, oregano, basilika, salt, peppar och socker. Koka såsen under lock på svag värme i minst 40 minuter. Smaka av med salt och peppar och späd ev med lite vatten.
  4. Koka fettucinin “al dente” enligt anvisningen på förpackningen, och låt den rinna av i ett durkslag.
  5. Servera pastan rykande het, ös över köttsås och strö över lite parmesanost. Garnera gärna med lite färsk basilika.
3 november 2018

Laddar fler recept