Paolos lammgryta med färska örter

15 röster
2 h
4
Paolos lammgryta med färska örter
Foto: TV4

En härlig och lättlagad lammgryta med smak av rött vin, vitlök och färska örter som timjan och rosmarin. Perfekt långkok som dessutom bara blir godare när den får stå till sig. 

Visa mer
2 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 morot
  • 2 rödlökar
  • 1 gul lök, liten
  • 1 selleristjälk
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 750 g grytbitar av lammkött, t ex lamminnanlår
  • ca 1,5 dl vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 stjälkar repad färsk rosmarin
  • 2 msk hackad färsk timjan, + lite extra att garnera med
  • 2 lagerblad
  • vatten att späda med
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 1 kg potatis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär moroten i tärningar och rödlöken i strimlor. Grovhacka den gula löken och skär sellerin i bitar. Hacka vitlöken.
  3. Hetta upp olivolja i en ugnssäker gryta. Lägg i rödlöken och stek den på medelvärme tills den mjuknat något. Ta upp och lägg över på ett fat.
  4. Salta och peppra köttbitarna. Häll ut mjölet på en tallrik och vänd runt köttbitarna så att de blir täckta.
  5. Hetta upp grytan med smör och bryn köttbitar runt om. Lyft ur bitarna och ställ dem åt sidan.
  6. Tillsätt olivolja i grytan och lägg i alla grönsaker, gul lök (ej rödlök) och vitlök. Låt dem steka i 5 minuter och lägg sedan tillbaka köttet i grytan.
  7. Tillsätt vin, tomatpuré, kryddor och smulade lagerblad, rör om. Krydda med salt och peppar, låt lammgrytan koka upp. Späd med vatten så att köttet täcks, lägg på ett lock och låt grytan stå i ugnen i 1-1.5 timme tills köttbitarna är möra. Se till att köttet har tillräckligt med vätska, späd med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Lägg i rödlöken 5 minuter innan grytan är klar.
  8. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.
  9. Servera grytan med kokt potatis. Garnera gärna med timjan och rosmarin.
9 mars 2019

Laddar fler recept...