Arancini con pecorino - risbollar med parmesan och persilja

Arancini con pecorino - risbollar med parmesan och persilja
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Arancini con pecorino - risbollar med parmesan och persilja

8

11 ingredienser

Små frasiga mästerverk av ris som har en tendens att slinka ner i ett nafs.

Receptet ger 6 bollar.

Ingredienser

  • 1 dl arborioris (eller avioriris)
  • ca 2,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 0,5 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 50 g pecorinoost
  • salt
  • peppar
  • ev vetemjöl
  • ströbröd
  • solrosolja, till fritering

Gör så här

  1. Koka riset under lock i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna, men skölj inte av riset för det ska behålla sin klibbighet.
  2. Häll riset i en skål och blanda i ägg, parmesanost, persilja, salt och peppar.
  3. Skär pecorinon i 6 kuber.
  4. Forma det lite klibbiga riset till 6 stora fasta bollar och gör en grop i mitten av varje boll. Tillsätt lite mjöl om degen känns för lös. Tryck ner en ostkub i varje grop och tillslut med riset så att osten hamnar i mitten.
  5. Häll ströbröd på en flat tallrik och tryck och rulla risbollarna försiktigt i det. Se till att ströbrödet fäster runt om.
  6. Värm upp rejält med solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir härligt gyllenbruna och krispiga runt om. Lägg dem på ett hushållspapper för att rinna av. Servera direkt.