Presenteras av Kökets kurser

Paolo tipsar – så lyckas du med risotton

Risotton – den krämiga och härliga risrätten, som även är "det perfekta dejtkäket" enligt Paolo Roberto. Men hur får man till den där riktigt krämiga risotton och vilket ris ska man använda? Paolo vet - och här får vi ta del av hans bästa risottotips!

Tipsen är hämtade från Paolos onlinekurs Italiensk matlagning. I kursen lär han dig allt du behöver veta för att lyckas med den kärleksfulla, italienska matlagningen.


1. Laga med rätt ledord

Det du först och främst behöver tänka på när du lagar risotto är: tålamod, massor av kärlek och rätt ris! Det är Paolos gyllene ord som kommer leda dig en bit på vägen för en perfekt risotto.

Risotto är en superrätt! Man kan i princip lägga i allt, utom vingummi, och så blir rätten fantastisk!

-Paolo Roberto


2. Välj rundkornigt ris

”När det gäller risotto så behövs ett mellankornigt eller rundkornigt ris”, förklarar Paolo i sin onlinekurs. Alltså inte Jasminris som är ett långkornigt ris!

Lär dig mer om alla de italienska råvarorna i Paolos onlinekurs >>

3. Arborioris – INTE Avorioris

Namnen på de här två rissorterna är väldigt lika. Men låt dig inte luras! Avorioris är förbehandlat och kommer inte ge dig den perfekta risotton. Arborioris däremot, och även Carnaroliris, är det du ska lägga på minnet för en riktigt lyckad risotto.

4. Al dente eller krämig risotto – riset avgör

Med Carnaroliris får du en bättre al dente och tuggmotstånd i din risotto. Vill du laga en riktigt krämig och len risotto ska du välja Arborioris.

Carnaroliris – risotto med härlig al dente

Arborioris – risotto med len och krämig konsistens

Köp Paolo Robertos onlinekurs för att ta del av alla hans smarta tips inom italiensk matlagning >>

5. Kungens av risottos – Carnaroliris med tryffel

Risotto är en perfekt rätt i alla lägen. Lätt att variera och passar perfekt till vardags. Men ska du laga kungen av risottos ska du laga Risotto ai tartufi e funghi. Då kommer du få en risotto perfekt för kvällens romantiska dejt eller lyxiga bjudning!

Köp Paolo Robertos onlinekurs för att se hela receptet på hans gudomliga risotto med svamp och tryffel >>

Risotto är det perfekta dejkäket! Det finns något väldigt elegant över den här rätten.

-Paolo Roberto

Tips! Avsluta middagen med evig kärlek

Vill du avsluta middagen med receptet på evig kärlek? Paolo Roberto vet hur!


Läs och ta del av alla hans dessertknep här >>

Mer om kurserna!

Paolos mest populära recept

Fler tips!

  • Krispig fisk med småpotatis och dipp

    Riesling - ett perfekt vin till fisk

    Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson.
  • Lättlagad fläskfilé med löksås och ris

    Kockarnas 28 bästa recept på fläskfilé

    Fläskfilégryta, grillad fläskfilé, fläskfilé i ugn eller dubbelmarinerad fläskfilé. Fläskfilé är ett säkert kort - året om och till både vardag som festligheter.
  • Vit sparris med citronsmör

    Vegetariska förrätter

    Nyårsmeny eller trerättersmiddag? Oavsett om du äter veganskt, vegetariskt eller lakto-ovo, så har vi här samlat massor av köttfria förrätter som passar året om!
  • Hel kyckling

    Hel kyckling i ugn

    Att steka hel kyckling i ugn är ett smidigt tillagningssätt där insatsen är liten och utdelningen stor. Krydda kycklingen med dina favoritsmaker, lägg i en form och in i ugnen där den sköter sig själv medan du får tid över till annat. Hur bra som helst!
  • Bästa julklappen till hemmakocken_tommys såskurs

    Så lyckas Tommy Myllymäki med den perfekta rödvinssåsen!

    Lyckas med Sveriges mest älskade sås - med hjälp av Tommy Myllymäki!
    Sponsrat innehåll
  • vinglas

    Mat & dryck

    Förhöj måltiden och fixa festen med rätt dryck i glaset! Här samlar vi allt från proffsens vintips till recept på goda alkoholfria drinkar, äppelmust och hemgjord snaps. Skål!