Panzanella med burrata och prosciutto

NYHET
Panzanella med burrata och prosciutto
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Panzanella med burrata och prosciutto

15 ingredienser

30 min

En lättlagad och smakrik italiensk brödsallad, panzanella. Med färska tomater, krutonger och dressing blir det en matig, syrlig och underbart god middag. För extra lyx toppas allt med två italienska delikatesser - krämig burrata och prosciutto crudo.

Ingredienser

portioner
  • 300 g vitt surdegsbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 6 tomater, i munsstora bitar (stora tomater)
  • 1 rödlök, tunna skivor
  • 1 gurka, i munsstora bitar (stor gurka)
  • 1 kruka färsk basilika
  • 4 burrata
  • 8 skivor prosciutto
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär brödet i skivor.
  3. Rosta i ugnen 8-10 minuter till frasigt. I brödrost går också bra. Dra en vitlöksklyfta försiktigt över alla brödskivorna. Skär sen i munsstora bitar.
  4. Vispa ihop olivolja, vinäger, vatten, honung och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar. Skvätt ca 1/3 av dressingen över brödet, rör om och låt stå.
  5. Skär alla grönsakerna i munsstora bitar och lägg över brödet. Ringla på resterande dressing. Dra av bladen på basilikan och lägg i, vänd runt hela salladen.
  6. Lägg upp salladen på tallrikar och toppa varje tallrik med prosciutto, burrata och lite extra basilika. Ringla på lite extra olivolja, kanske lite extra salt och peppar och servera.