Panir med ärter och svamp

Panir med ärter och svamp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Panir med ärter och svamp

16 ingredienser

I många indiska rätter ingår panir, en indisk färskost, i stället för kött. Osten smakar inte mycket i sig, men i en het curry med ärter och svamp blir den spännande. Verkar det besvärligt att laga panir, ersätt med tofu. Servera med ris och bröd.

Ingredienser

portioner

Panir:

  • 3 l standardmjölk
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk hel spiskummin

curry:

  • 0,5 dl matolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 msk ingefära
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk röd chilifrukt
  • 3 tomater
  • 500 g frysta ärtor
  • 2 msk färsk koriander
  • salt
  • 250 g champinjoner (små)

Gör så här

  1. Panir: Koka upp mjölken. Ta den från värmen och blanda ner vinäger och kumminfrön. Låt mjölken stå tills ostmassan fälls ut men rör inte i den. Sila genom en tunn handduk i en sil. Låt rinna av en halvtimme. Pressa ut all vätska och knyt ihop handduken till ett knyte. Lägg en skärbräda och en tyngd ovanpå och låt paniren ligga i press minst 4 timmar. Skär paniren i trecentimetersbitar.
  2. Borsta av svampen. Skala och hacka löken fint. Finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Skär tomaterna i små bitar. Värm oljan till medelvärme i en kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och champinjoner bruna men inte brända. Sätt till koriander, spiskummin, gurkmeja och chilipeppar. Låt fräsa 2–3 minuter på låg värme. Lägg i tomater och ärter. Låt puttra ytterligare ett par minuter.
  3. Stek försiktigt paniren gyllenbrun i lite olja. Blanda koriandern i grönsaksfräset, lägg försiktigt ner paniren och låt puttra 5 minuter. Smaka av med salt.