Panerad fisk med potatisstomp och örtsås
Panerad fisk med potatisstomp och örtsås
15 ingredienser
45 min
Middag som går hem hos både stora och små med frasig fisk, citron- och persiljestompad potatis med en kall snabb sås på bland annat crème fraiche och gräslök.
Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser
Panerad fisk
- 500 g sejfilé (eller annan vit fisk)
- 4 dl pankoströbröd
- 2 ägg
- 4 dl vetemjöl
- olja, till stekning
- salt
Potatisstomp
- 800 g potatis
- 1 citron
- 75 g smör
- 1 kruka färsk persilja
Örtsås
- 2 schalottenlökar
- 1-2 tsk vitvinsvinäger
- 1,5 dl crème fraîche
- 1,5 dl majonnäs
- 1 knippe gräslök
Gör så här
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, behåll gärna skalet. Hacka persiljan fint och ställ åt sidan.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Skär gräslöken fint. Rör ihop majonnäs och crème fraiche med schalottenlök och gräslök. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ställ såsen kallt fram till servering.
- Skär fisken i bitar. Salta dem lätt runt om.
- Lägg mjöl, uppvispat ägg och panko i separata djupa tallrikar.
- Vänd fisken först i mjöl, sen i ägg och sist i pankoströbröd.
- Stek i rikligt med olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg på bägge sidor. Lyft upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper. Salta.
- Häll av potatisen och lägg smör, finrivet citronskal, pressad citronsaft och den hackade persiljan i kastrullen. Stompa till ett grovt mos. Smaka av med salt.
- Bjud fisken med potatistompet och den goda såsen.