Paneer masala med hela kryddor

Paneer masala med hela kryddor
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Paneer masala med hela kryddor

Av: Malin Mendel

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

40 m

”Indisk mat är perfekt bjudmat, eftersom stora grytor kan lagas till många. Få blir ledsna om man bjuder på en kryddig paneergryta. Den här är min favorit för att den är enkel och får sin smak av hela kryddor, vilket man ofta använder i Indien. Försök hitta söta, mogna tomater. Fuska i annat fall med en nypa socker.” /Malin Mendel

Ingredienser

portioner
  • 3 msk rapsolja
  • 1 bay leaf (Indisk bay leaf, förväxla inte med lagerblad)
  • 5 kardemummakapslar (gröna)
  • 1 kanelstång
  • 1 torkad chilifrukt (hel)
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 rödlökar, hackade (eller gul lök)
  • 600 g tomat, hackade
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • ev vatten
  • ev strösocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 400 g paneer, delad i kuber

Servering

  • ris (eller bröd)
  • grönsallad

Gör så här

  1. Värm oljan i en gryta och stek de hela kryddorna tills de börjar dofta och fräsa.
  2. Häll i löken och stek tills den mjuknar.
  3. Tillsätt tomater, gurkmeja och salt.
  4. Koka ihop på låg värme, minst en halvtimme. Rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir torr.
  5. Smaka av med lite socker, salt och nymalen svartpeppar.
  6. Vänd ner paneerkuberna och låt dem bli varma.
  7. Severa med ris eller tunna chapatibröd samt grönsallad.