Pan con chocolat

Pan con chocolat
Foto: Niklas Nyman

Enkel men barnsligt god. Kombinationen choklad och olivolja känns kanske udda, men fungerar jättebra. Sälta i desserter är också klart underskattat. /Joel

Recept ur kokboken Azur


Alf Tumbles dryckstips:

Castaño Dulce Nr 8412 - Ett magiskt bra chokladvin med tillräcklig sötma för att klara av chokladdesserten, som även den har ett spanskt ursprung. Kan även funka som en dessert i sig.

12 maj 2017
4

Du behöver

  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 75 g strösocker
  • 5 äggulor
  • 500 g mörk choklad, hackad
  • 4 skivor dagsgammalt ljust bröd
  • olivolja med mycket smak
  • havssalt eller flingsalt

Gör så här

  1. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa socker och äggulor vitt och poröst med elvisp i en bunke.
  2. Slå gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Värm till 84 grader och häll blandningen över den hackade chokladen. Rör till en jämn smet. Använd gärna stavmixer.
  3. Låt smeten svalna i en bunke i rumstemperatur.
  4. Rosta brödet i en brödrost eller i en torr het stekpanna. Bred chokladsmeten på brödskivorna. Strö över lite havssalt och några droppar olivolja. Servera.
Kommentera receptet

Fler goda recept